NEWSLETTER
Svetloba, bodisi naravna ali umetna, vpliva na vse življenje na našem planetu. Od prvih sončnih žarkov, svetlikanja zvezd pa do kresov, pametnih naprav in umetnih virov svetlobe – prisotna je povsod. Nedavne raziskave kažejo, da ima svetloba vpliv na naše zdravje, splošno počutje, udobje in storilnost.

 

PRAVA SVETLOBA JE POMEMBNA

Naravna svetloba naj bi na nas optimalno vplivala in skozi zgodovino je naše naravno okolje zagotavljalo našemu organizmu optimalno razsvetlitev. Svetloba prihaja do naših oči z neba. Sestava svetlobnega spektra vsebuje modro že v jutranjih urah, njena intenzivnost pa se skozi dan spreminja. Zvečer se delež modre svetlobe močno zmanjša in takrat začne naše telo proizvajati večjo količino melatonina, medtem ko raven hormona kortizola upada. Pravilno ravnotežje v nihanju hormonov melatonina in kortizola vpliva na cirkadiani ritem ali – z drugimi besedami – na našo notranjo biološko uro.

Vsakodnevni naravni vzhod in zahod sonca podpirata naš cirkadiani ritem, medtem ko ga sodoben način življenja v marsičem moti. Dandanes nas je večina izpostavljena pretežno enaki svetlobi, saj do 90 % svojega časa preživimo v zaprtih prostorih. Živimo, delamo in igramo se pod nespremenljivo in stalno umetno svetlobo, zato smo izgubili naravni ritem, ki smo se ga navadili skozi človeško zgodovino. Umetna razsvetljava sicer razsvetli prostor, vendar lahko povzroči majhno produktivnost, težave s spancem in stres za naš imunski sistem.RAZSVETLJAVA ZA ZDRAVJE IN DOBRO POČUTJE

Za čim večjo učinkovitost in dobro počutje mora biti optimalna razsvetljava postavljena na pravem kraju in ob pravem času. Prav temu je namenjena človeku prilagojena razsvetljava – HCL. HCL ni samo razsvetljava, ki je namenjena osvetlitvi prostora, ampak upošteva tudi vpliv razsvetljave na posameznike v nekem prostoru ali na nekem kraju. HCL podnevi posnema dnevno svetlobo in ustvarja najboljše možne pogoje za bivanje v zaprtih prostorih. Ugoden vizualni, biološki in emocionalni vpliv rešitev HCL lahko koristi cirkadianemu ritmu, krepi koncentracijo, preprečuje motnje spanja in izboljšuje splošno počutje.
 
 


APLIKACIJE

 
HUMAN CENTRIC LIGHT
Šole in univerze

Kakovost svetlobe ima pomemben vpliv na učne dosežke in dobro počutje učencev. Z uporabo HCL lahko učitelji med poukom spreminjajo sestavo svetlobnega spektra in intenzivnost osvetlitve, kar pomaga ustvariti bolj enotno učno okolje, izboljša zbranost in po potrebi otroke pomiri.
HUMAN CENTRIC LIGHT
Pisarne in sejne sobe

Ustrezna razsvetljava na delovnem mestu zagotavlja dovolj svetlobe za opravljanje vizualnih delovnih nalog, poleg tega pa pozitivno vpliva na čuječnost, razpoloženje, kognitivno sposobnost, ritem spanja in budnosti ter zdravje zaposlenih.
Posameznikom prilagojena HCL zagotavlja ustrezno umetno svetlobo ob pravem času in tako pripomore k večji koncentraciji in energiji, motiviranosti in zavzetosti zaposlenih kot tudi k njihovi večji delovni uspešnosti, čuječnosti in zdravju.
HUMAN CENTRIC LIGHT
Zdravstveni objekti in nastanitvene ustanove

Bolniki in starejši ljudje imajo večje zahteve glede kakovosti in količine svetlobe, saj se spopadajo z nepremičnostjo, poškodbami, obolenji in starostno degeneracijo tkiv. HCL spodbuja naraven in urejen cirkadiani ritem, kar pozitivno vpliva na imunski sistem ter podpira dober in zdrav spanec.
 
 

LED LUČI LUMENIA
SKY LUM SERIJE

 

OSTALI NAČINI
UPORABE

ZAINTERESIRANI?
KONTAKTIRAJTE NAS

Če imate vprašanja o naših izdelkih ali rešitvah, nas lahko kadarkoli kontaktirate. KONTAKT
KONTAKTIRAJTE NAS
zapri Na spletnih straneh Lumenia.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.