NEWSLETTER

OBJEKT OSKRBOVANIH STANOVANJ »CENTER STAREJŠIH«


 
Izola, Slovenija
Interior lighting
 

POVZETEK


Sposobnost človeškega vida se s starostjo slabša. Najbolj znana sprememba je očesna leča, ki pri starostnikih rumeni, poveča pa se tudi togost. Leča postane manj prozorna, zato je potreba pri starejših po večji osvetljenosti nujna. Poudariti je potrebno tudi občutljivost na bleščanje. Svetlobni vir v vidnem polju pri 25-letniku npr. ni moteč, pri starejših pa bistveno zmanjša ostrino vida in podaljša trajanje zaslepljenosti. Pri razvoju je bil poudarek na kombinaciji dveh barvnih temperatur, 3000 K in 5500 K, s posebnim plavim spektrom, mehko svetlobo, nizkim faktorjem bleščanja, regulacijo in časovno zatemnitvijo, visokim izkoristkom in dolgo življenjsko dobo, brez stroboskopskega efekta in pravilno kotno porazdelitvijo svetlobe. Vse našteto vpliva na človeški bioritem, katerega nam uravnavajo hormoni.
Na objektu oskrbovanih stanovanj »center starejših« Izola smo upoštevali vse kriterije primernega osvetljevanja za starejše in lahko potrdimo, da so bila naša prizadevanja v veliki meri izpolnjena.
Upoštevajoč razvojne dosežke svetlečih diod (LED) in njihove spektre v različnih valovnih dolžinah, smo le-te uporabili pri razvoju svetilk, katerih cilj je izboljšati bioritem in kvaliteto življenja.

Na objektu so vgrajeni različni tipi svetilk vse v LED tehnologiji po sklopih, z obzirom na namen osvetlitve. Svetila so bila razvita ob upoštevanju vseh elektrotehničnih standardov za notranjo in zunanjo osvetlitev.

ZAHTEVNIK STRANKE GLEDE OBJEKTA IN ŽELJA PO IZBOLJŠANI SVETLOBI

Priprava osvetlitve objekta oskrbovanih stanovanj za starejše, ki obsega 60 stanovanj v velikosti 36-59 m2 in skupne javne prostore, garažo ter vrt.
Osvetlitev v stanovanjih mora ustrezati življenjskemu slogu in vizualni zmogljivosti starejših, hkrati pa spodbujati aktivno in zdravo življenje. Skratka, stranka želi osvetlitev, ki stimulira stanovalce za aktivnosti čez dan, medtem ko podpira miren spanec ponoči, ter na ta način izboljšuje njihovo dobro počutje


 

REŠITEV


V obeh objektih je 60 stanovanj velikostjo 36–59 m2, zato je temu primerno tudi prilagojeno število svetil.

Priporočili smo uporabo svetilk z izbirno spektralno porazdelitvijo, ki jo je mogoče prilagoditi v različnih časih dneva. Zjutraj in čez dan bi morala spektralna porazdelitev posnemati dnevno svetlobo, ki vsebuje več energije v kratkotrajni modri svetlobi, kar preneha proizvajati melatonin spalnih hormonov in pomaga pri proizvodnji hormonov kortizola in serotonina za podporo dnevnih aktivnosti. Popoldan in zvečer se spreminjajo porazdeljeni spekter in razpon modrikastega spektra, ki signalizira telo, da je ta noč prišla in da se mora priprava melatonina za spalni hormon začeti v skladu z naravnim cirkadijskim ritmom. Naravni in redni cirkadijski ritem je še posebej pomemben za starejše, saj pozitivno vpliva na njihovo imunsko zaščito in podpira dobro in zdravo spanje. Dokazi prav tako kažejo, da se redni cirkadijski ritem upočasni ali ustavi razvoj demence in daje telesu večjo odpornost proti nekaterim običajnim vrstam raka, kot so rak dojke pri ženskah in rak kolona med moškimi. Tako dnevna kot nočna razsvetljava je načrtovana brez bleščanja, z dobrim svetlobnim ravnotežjem, ki izboljša in izboljša vizualno zmogljivost višjih najemnikov. Izbrani svetlobni viri tudi ne proizvajajo utripanja, da ne bi motili živčnega sistema.

V dnevnem prostoru so nameščene viseče svetilke SKY LUM Pendant z direktno/indirektno osvetlitvijo v kombinaciji dveh barvnih temperatur, 3000 K in 5500 K. Svetloba se prenaša iz stranskih led profilov preko PMMA plošče s posebno optiko. Kotna porazdelitev ima v indirektnem delu karakteristike »batwing«, v direktnem delu pa »lambert«.

Spalnice so osvetljene s stropnimi svetilkami barvne temperature 3000 K.
Kopalnice imajo stropno svetilko barvne temperature 3000 K in svetilko SKY LUM Wall nad ogledalom z direktno/indirektno osvetlitvijo, v barvni temperaturi 5500 K in zaščiti IP44. Osvetlitev balkonov je izvedena s kotnimi ALU LED svetili pod obrobo parapeta, kar predstavlja nemoteč vir svetlobe in asimetrično osvetlitev tal. Barvna temperatura je 3000 K in zaščita IP65.

V CDA sejni dvorani je vgrajenih 54 stropnih vertikalnih svetilk SKYLUM C, barvne temperature, 3000 K in 5500 K in simetrično kotno porazdelitvijo svetlobe. Mehka svetloba ustvarja poseben ambient in stimulativno atmosfero, bleščanje je neznatno, svetilnost pa odlična. Barvni svetlobni temperaturi omogočata dinamične dnevne aktivnosti, kakor tudi večerne sproščujoče dejavnosti.

V hodnikih stanovanjskega dela so vertikalno nameščene svetilke SKYLUM C, barvne temperature 5500 K, z lasersko gravirano optiko, simetrične kotne porazdelitve svetlobe.

Vgrajena svetila so rezultat partnerskega sodelovanja, razvojnega dela strokovnjakov s področja elektrotehnike, strojništva in oblikovanja.
Uspešna izvedba pa je med drugim tudi plod 35-letnih izkušenj na področju inženiringa osvetljevanja zahtevnih objektov podjetja Ediito.

Upamo, da se bodo novi stanovalci centra starejših v Izoli počutili dobro v svojih novih domovih in da bodo v novih prostorih uživali tudi njihovi kolegi, ki bodo obiskali center, ki bo odprt za celotno skupnost.

 

ZAINTERESIRANI?
KONTAKTIRAJTE NAS

Če imate vprašanja o naših izdelkih ali rešitvah, nas lahko kadarkoli kontaktirate. KONTAKT
KONTAKTIRAJTE NAS
zapri Na spletnih straneh Lumenia.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.