NEWSLETTER

ŠPORTNA DVORANA GIMNAZIJE ŠENTVID


 
Šentvid pri Ljubljani, Slovenija
Industrijska razsvetljava
 

POVZETEK


Gimnazija Šentvid pri Ljubljani je želela zamenjati dotrajano in izjemno energetsko neučinkovito razsvetljavo športne dvorane. V dvorani se poleg običajnih šolskih aktivnosti odvijajo tudi tekmovanja v različnih športih. Takrat je zaradi snemanj občasno potrebna večja osvetljenost. Z zavesami jo je mogoče pregraditi na 3 dele.

Dvorana letno obratuje približno 2200 ur, ob tem pa so stroški vzdrževanja razsvetljave znašali 1.000 EUR letno. Naročnik je želel obstoječe metalhalogenidne reflektorje zamenjati z varčnejšo in učinkovitejšo LED razsvetljavo. Poseben izziv je predstavljala tudi namestitev svetil na višini 13 m.

Na podlagi študije o tem, kako najbolje zmanjšati porabo električne energije, je podjetje C&G skupaj s partnerjem LUMENIA oblikovalo rešitev, ki jo sestavljajo svetilke H LUM in pametni sistem upravljanja.


 

REŠITEV


Pri prenovi smo 36 obstoječih 400-vatnih reflektorjev zamenjali z 32 180-wattnimi LED svetilkami H LUM s široko optiko 010 in tako nazivno moč sistema zmanjšali na tretjino.

Razsvetljavo smo nadgradili s pametnim sistemom upravljanja DALI, ki omogoča samodejno prilagajanje ravni osvetljenosti glede na potrebe. Sistem je bil zasnovan v sodelovanju s podjetjem IKU in omogoča prednastavitev nivojev na gumbih (300 lx za športno vzgojo, 500 lx za tekme in 750+ lx za televizijske prenose) in upravljanje prek mobilne aplikacije. Z aplikacijo je mogoče upravljati individualno svetilko ali pa urejati razsvetljavo po posameznih tretjinah prostora.

Prižigališče je zasnovano tako, da omogoča prižiganje in ugašanje ter nadzor osvetljenosti po tretjinah dvorane in spreminjanje ravni osvetlitve med 300 lx, 500 lx ter najvišjo. V primeru, da v dvorani ni nikogar, senzorji gibanja omogočajo samodejno izklopitev sistema po 30 minutah. Če senzor zazna gibanje, se luči ponovno prižgejo na zadnje stanje.

V športni dvorani se večino časa izvaja športna vzgoja, zato je osnovna nastavitev osvetljenosti za vse tretjine na prižigališču 300 lx in varnostno zaklenjena.


 

REZULTATI


Čeprav se je nazivna moč sistema zmanjšala na tretjino, se je osvetljenost dvorane izboljšala za 60 %. Pametni sistem upravljanja omogoča še večje prihranke energije, tako da se bo investitorju celotna investicija v nov sistem razsvetljave povrnila v manj kot 4 letih. Poleg tega se je s prenovo izboljšala vidljivost, dvorana je sedaj privlačnejša na pogled, uporabniki pa imajo boljše pogoje za svoje aktivnosti in se prijetneje počutijo.

Naročnika je prepričalo predvsem dejstvo, da v času 5-letne garancije ne bo imel nobenih stroškov z vzdrževanjem, predvidena življenjska doba svetilk pa je 60.000 ur.

V preteklosti smo s svetilkami H LUM opremili že več podobnih dvoran: dvorane v Podbočju, Vodicah in Radečah ter 5 dvoran v Karlovcu.

 

ZAINTERESIRANI?
KONTAKTIRAJTE NAS

Če imate vprašanja o naših izdelkih ali rešitvah, nas lahko kadarkoli kontaktirate. KONTAKT
KONTAKTIRAJTE NAS
zapri Na spletnih straneh Lumenia.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.